-ADVERTORIAL-

Lees meer

Wytze Peenstra ut de Gordyk!

‘Wie goed doet wie goed ontmoet’

 

In deze rubriek ‘op de achterhand’ een portret van Wytze Peenstra; selfmade mode- en bûtenman en ondernemer! Bekend als een van de gezichten van De Heeren van Rinsma te Gorredijk. Wytze is bovenal een family-man en droomde van ‘buitenleven’. Een gesprek met een man die elke dag wil leren.

Een echte Gordykster

Ja inderdaad, ik ben geboren en getogen in Gorredijk. Binnen Gorredijk wel een aantal keren verhuisd maar nooit ergens anders gewoond. Mijn droom was wel altijd om nog een keer ‘buiten’ te wonen. Ik ben blij dat dit gelukt is. We wonen nu al weer meer dan drie jaar met het gezin aan een doodlopend landweggetje in Hoornsterwzaag. Sommige mensen vonden het niks voor mij en dachten dat ik nooit zou wennen. Maar ik ben hier helemaal op mijn plek. Mijn werk is druk. Veel ontmoetingen, veel onderweg en veel aan mijn hoofd. Ik vind het dan ook heerlijk om even op mezelf te zijn in een rustige natuurlijke omgeving.

Ik kan het zelf

Leren was niet echt mijn ding. Ik kon het zelf wel. Vandaar dat ik al vroeg begon met werken. Toen ik 18 was had ik drie baantjes. Mijn levensstijl was dusdanig dat dit hard nodig was ook. Ik leefde misschien wel iets te luxe maar hou gewoon van mooie dingen.

Achteraf gezien zat er onbewust een mooie combinatie tussen al mijn baantjes. Bij Kussendrager (Tuindorado) werd veel gedaan aan teambuilding. Bij modewinkel Bellinga kwam ik in contact met de modewereld en in het café heb ik heel veel mensenkennis opgedaan. Allemaal leertrajecten die mij nu goed van pas komen.

Ik kwam er al gauw achter dat ik de meeste affiniteit met mode heb. Ik had dat trouwens al op mijn 12de. Ik wilde toen al heel graag mooie merkkleding. Maar ook het ondernemen, inkopen en verkopen vind ik uitdagend en spannend. In relaties creëren en onderhouden investeer ik veel tijd. Mijn uitgangspunt is ‘wie goed doet wie goed ontmoet’. Natuurlijk word ik hierin ook weleens teleurgesteld. Maar dicht bij mezelf blijven voelt goed en op die manier blijven de relaties over die ook de moeite waard zijn om in te investeren.

Passies en hobby’s wordt aan gewerkt!

Nu ik in zo’n mooie omgeving woon is het erg makkelijk om erop uit te trekken. Rennen door de bossen, dat is op dit moment wel mijn sport. Ik hou ook erg van voetbal maar daar is eigenlijk te weinig tijd voor. Verder zijn er nog wel een aantal dingen die ik zou willen doen. Laten we zeggen: “wordt aan gewerkt” haha ha…

Tijd nemen of tijd maken voor ontspanning is belangrijk. Ik heb al op jonge leeftijd mijn vader verloren. Door deze gebeurtenis is bij mij wel het besef ontstaan van wat ik belangrijk vind in mijn leven. Mijn gezin staat op 1 en daarna komen de dingen die ik moet of zou willen.
Daarom ben ik ook 1 dag in de week vrij en probeer ik zoveel mogelijk aan het einde van de dag thuis te zijn. Natuurlijk is er wel eens een koopzondag of zijn er andere verplichtingen, maar er is een groot besef van prioriteit.

Wie is jouw leermeester of grote voorbeeld?

Ik heb niet één persoon als leermeester of groot voorbeeld. Ik heb in mijn werk altijd veel met mensen te maken gehad. Het zit in mijn karakter om veel vragen te stellen. Je kunt dus wel zeggen dat al deze ontmoetingen mijn ‘leermeesters’ zijn geweest en nog steeds zijn. Ik heb veel geleerd en mensenkennis opgedaan in mijn werkzaamheden in winkels en het café.

Wie vind jij de beste in jouw vakgebied

Stilte…  Nou… eh, mijn compagnon Gerk Jan is wel een hele goeie. Hij is superscherp en daar trek ik me aan op.

“Mijn gezin staat op NR 1”

Privé:

Naam:
Wytze Peenstra

Geboren op:
4 december 1979 (37)

Woont in:
Hoornsterzwaag

Getrouwd met:
Marrit Peenstra Bijstra

Kinderen:
Laas (6), Rienk(3) , Mirke(1)

Opleiding:
Mavo, MBO Detailhandel, Diverse Cursussen, Detex, Management

Loopbaan:

Van zijn 15de:
Tuindorado

Vanaf zijn 18de:
Tuindorado – Bellinga -‘t Fetsje

Tot 2007:
Leads

2008:
Huys 11

2015:
De Heeren van Rinsma

Hoe ziet de kledingbranche er over 25 jaar uit?

Onze focus zal gericht zijn op het nog verder verbeteren van het kennisniveau in onze winkel. Onze medewerkers zullen naar een nog hoger kennisniveau geschoold worden. Daarnaast zal het serviceniveau naar een hoger plan gaan. Ik noem maar wat, bijvoorbeeld het halen en brengen van onze klanten met een taxi.
Ook de technische hulpmiddelen in de winkel en online zullen toenemen. Er zijn al systemen die bijvoorbeeld het gedrag van mensen in de winkel analyseren. Wij gebruiken ze (nog) niet maar dat komt vast nog weleens.
Maar ook het nog verdere opslaan van gegevens van een klant kan ons helpen om het serviceniveau te verhogen. Bijvoorbeeld op basis van de verkoop geschiedenis een klant beter kunnen adviseren. Of niet meer hoeven meten hoever de broekspijpen ingekort moeten worden.

VR-Spiegel

Wat is jouw Visie op online winkelen?

Online zal steeds meer toenemen. Maar dan wel in combinatie met een offline winkel. In mijn branche is de behoefte aan beleving en ervaren erg groot. Je winkel moet een uitje zijn. Een gezellige en mooie plek waar het goed toeven is.
Als het gaat om VR (=Virtual Reality), AR(=Augmented Reality) en dat soort technologieën dan is mijn compagnon een betere gesprekspartner. Het technologisch innoveren is meer zijn ding.

VR-Bril

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1