springruiter

MARRIET HOEKSTRA

– Since 1989 –
‘keetekind’
uit

Mildam

_____

Het geheim van
haar succes

Mijn geheim

Deelnemer

Al jaren is ze een vaste deelnemer van Concours Hippique Gorredijk, Marriët Hoekstra. Vanaf jongs af aan is Marriët al fanatiek in de paardensport. Zo is ze begonnen met de pony’s in het springen en de eventing. Op haar 15e heeft ze de overstap gemaakt naar de paarden.

Overwinningen

Marriët heeft al veel indrukwekkende overwinningen op haar naam mogen schrijven. Zo is ze meerdere keren Fries kampioen geworden en twee keer 7e op de Nederlandse Kampioenschappen klasse ZZ. Momenteel is ze actief in het internationale springcircuit en heeft ze tot en met 1.55m Grote Prijzen gereden in zowel binnen- als buitenland. Wij vroegen Marriët naar haar geheim voor het succes.

Marriët:

“Zelf ben ik wel fan van een goede grasbodem.”

Wie is Marriet

Even een kleine introductie voor wie Marriët nog niet kent. Marriët runt samen met haar verloofde Herman Smit, een paardensportstal in Mildam: SH Sporthorses. Verder is ze niet alleen aan het paardrijden maar speelt ze ook elke maandag en woensdag voetbal bij VV Mildam Dames 1. “Ik hou van mijn werk, eten koken, lekker eten, sport kijken en gewoon thuis zijn met mijn lieve Herman. Verder ben ik dol op mijn hond hond Tess.” vertelt Marriët. De grote droom van Marriët is om een Grote Prijs op internationaal niveau te kunnen winnen. Verder wil ze in de toekomst vooral blijven genieten van de sport met de fijne mensen om zich heen.

Paarden

Momenteel hebben ze 16 paarden in training bij SH Sporthorses. Ze werken elke dag met alle paarden. De paarden komen elke morgen in de molen, staan in de paddock of op de wei in groepjes en daarnaast worden ze nog getraind. Marriët: “Afwisseling vind ik erg belangrijk. Ik doe conditie training, dressuur, soms een paar sprongen of wat gymnastiek, longeren en elke week gaan ze wel een keer mee op buitenrit in de bossen van Oranjewoud”. Ze springt niet elke dag met de paarden, meestal maar één keer per week. En de toppaarden zelfs nog minder. “Ik werk er altijd naar toe om het paard zo min mogelijk in de weg te zitten. Zo stil mogelijk op het paard te zitten en in balans te zijn.” Marriet werkt veel aan vertrouwen en springt daarom nooit te hoog met de paarden. Wat ze wel veel doet is korte wendingen rijden en veel ‘acht-jes’ draaien. “Je kan een paard niet vroeg genoeg leren om te winnen en om te winnen moet je kort draaien.”

Wedstrijdspanning

Wedstrijdspanning heeft Marriet nooit echt gehad. Wel vond ze zichzelf vaak niet goed genoeg en was ze erg teleurgesteld in zichzelf. “Ik leg mijzelf altijd heel veel druk op. Wil altijd het beste uit mijzelf en uit mijn paarden halen. Daardoor was ik eerder ook gauw verdrietig of gefrustreerd.” vertelt de amazone. Ze had ook last van negatieve gedachtes. Tot ze een les kreeg van haar nog huidige trainer, Albert Voorn. Albert gaf na afloop hele lovende woorden, maar ook dat er haar maar één ding in de weg stond: “ik geloofde er zelf niet in”. Albert vond dat ze naar een Mental Coach moest en deze stap heeft ze dan ook genomen. Volgens Marriët ging er toen een wereld voor haar open. “Door de Mental Coach ben ik nog beter gaan rijden en veel beter gaan presteren. Ik ben nu volledig gefocust op mijzelf, mijn paard en de rit. De rest doet er allemaal niet meer toe”.

Zand- of grasbodem…

Momenteel is het onderwerp grasbodem versus zandbodem een veel besproken onderwerp onder organisaties en ruiters. Volgens Marriët is het grootste verschil het wel of niet hoeven proppen/stiften draaien. Zand is volgens de amazone wat dat betreft dus een stuk makkelijker. En met een zandbodem ben je ook minder weersafhankelijk. “Zelf ben ik gek genoeg wel een fan van een (goede) grasbodem. Ik vind het gewoon mooier lijken en rijden. Het moet dan natuurlijk wel een goede ondergrond hebben en een mooie vlakke piste zijn die strak gemaaid is.” Ze heeft zelf in Hardelot (Frankrijk) en in Mierlo op gras gereden, dat heeft gewoon meer sfeer vindt ze. “Ook knijp ik op zand altijd erg met mijn ogen omdat de zon er zo vel op kan schijnen.” Maar helaas staat of valt een goede graspiste met het weer…

Wat vindt jij: Gras- of zandbodem?

…………….

MARRIËT HOEKSTRA
…………….

 

WOONT mildam
JARIG 28 oktober
OPLEIDING havo | marketing communicatie
WERK stal aristocraat | sporthorses
REALTIE ja
VOORBEELD albert voorn
BESTE ADVIES rij je eigen rit

..

Voorbereiding

We vroegen Marriët nog naar een paar tips voor een goede voorbereiding voor het concours. Marriët: “Iedereen kent zijn eigen paard het beste. Pas je training ook aan op jouw paard. Als je weet dat je paard fris is, longeer hem dan nog een uur of twee voor de proef. Verder geeft het rust als je alles goed voorbereidt. Dus zorg dat je spullen netjes klaar liggen, je paard op tijd klaar staat en alles geregeld is. En als je parcours verkent neem het parcours dan in gedachten wel 30 keer goed door. Loop je dan tegen problemen aan, los het in gedachten dan al op. Dan weet je al precies wat je moet doen mocht je in de problemen komen.

Zorg dat je niet te veel inspringt. En ook zeker niet te hoog. Altijd met vertrouwen de baan in gaan. Let verder goed op je ademhaling. Als je niet goed ademhaalt wordt je strak en gespannen, waardoor je je paard niet meer goed aanvoelt. Daardoor begrijpt je paard niet wat je nou precies van hem wilt. Met alle gevolgen van dien. Als je goed blijft ademhalen blijf je ontspannen, voel je je paard goed aan en begrijpt je paard ook jouw hulpen. Wees niet teleurgesteld bij een fout, maar leer er juist van. Alleen van fouten kun je leren.”

Marriët

“Ik vind niet van mijzelf dat ik nou heel veel succes of talent heb. Maar wil wel echt hard werken.”

Mijn geheim

Het geheim voor haar succes is volgens Marriet haar wil om hard te willen werken. “Ik vind niet van mijzelf dat ik nou heel veel succes of talent heb. Maar wil wel echt hard werken.” Ze heeft er echt alles voor over om een goede amazone te worden. Dag in, dag uit. Altijd weer willen verbeteren. Daar kom je ook best ver mee. Daarnaast is ze dolgelukkig met haar verloofde Herman. “Hij staat altijd achter mij en helpt mij waar hij kan. We hebben het ook heel leuk en genieten samen echt van onze sport. Hij is mijn geheim.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1